Dopingiramo li se obmanama
31/03/18

Dopingiramo li se obmanama

Odmah da razjasnim, moj je stav da svaki sportaš koji se dopingira treba za takav čin biti kažnjen. Dakako, ako ga/ju ulove. Znam da postoji inicijativa da se sav doping u sportu dopusti, pa da vidimo tko je tada bolji. Glupa inicijativa koja bi u „civilnom“ životu imala pandan u dopuštenju svima da se drogiraju koliko hoće. Pa i djeca. I s tom se inicijativom slažete? Onda ne morate dalje čitati.

Znam i to da je cijela priča oko dopinga i antidopinga danas postala vrlo unosna. Što više ima dopinga, to su kompliciraniji i skuplji procesi otkrivanja istoga. Jasno, ni proizvodnja više nije uopće jeftina. 

Ona uključuje sve novije i novije sintetske (umjetne) pronalaske, koji tijelo potiču da radi nešto čemu nije doraslo samo, a istodobno mora biti teško za otkriti antidopinškim laboratorijima. I tako se proizvodnja dopinga i pronalaženja istoga love ukrug, a troškovi i jednoga i drugoga samo rastu. Osim afere oko ruskih atletičarki i atletičara, taj je lov u posljednjih godinu i nešto više dana pokucao i na vrata hrvatskim vrhunskim sportašima. Neki su ulovljeni, a neki zapravo nisu. Vaterpolisti Dobudu, primjerice, nije zabranjeno bavljenje sportom zato jer je u sebi imao neko nedopušteno sredstvo, nego zato jer nije odradio dopinšku kontrolu. I to je važno znati, a vidim da se sve češće pojavljuju nedovoljno informativni članci o tome. Svaki sportaš koji se nađe na listi vrhunskih sportaša dužan je svaki mjesec unaprijed poslati antidopinškoj agenciji raspored gdje ga se može naći 24 sata dnevno i napraviti testiranje i izvan sportskoga terena. Jer, neki dopinzi se i ne koriste neposredno prije utakmice ili utrke, nego su „poticaj“ u fazi treninga, pa čak i oporavka. Zato svaki vrhunski sportaš preuzima obavezu da kontroli bude dostupan 365 dana u godini. Uostalom, činjenica je i ta da neki dopinzi jednostavno iščeznu iz tijela vrlo brzo nakon uporabe, najčešće isprani mokraćom (ali, dakako, ostanu učinci). Pa, samo mala digresija – EPO, odnosno eritropoietin je u osnovi osmišljen kao lijek protiv anemije, ali je brzo postao doping koji se masovno koristi za obnavljanje protoka kisika kroz krv kod biciklista, veslača, maratonaca i sl., no nemoguće ga je bilo locirati u krvi jer ga nitko nije ni tražio, a i vrlo se kratko zadržava. Možda ni sad ne bi bio otkriven da 2003. nije došlo do svađe između proizvođača i jednog od „dilera“, navodno oko diobe zarade, pa je nedovoljno plaćeni korisnik (trener Marion Jones i Tima Montgomeryja, Trevor Graham) cinkao laboratorij Balco koji je proizveo EPO (i još 4 umjetna doping spoja) i dao osnovne sastojke antidopinškim stručnjacima. 

No, kad smo već kod dopinga EPO, najsvežiji je primjer njegove upotrebe Lisa Nemec, hrvatska maratonka, koja se nakon pozitivnoga nalaza potpuno izgubila u obmanjivanju same sebe i drugih oko tog njezinog nalaza i kazne koja je uslijedila. Dakle, rekli smo da je EPO potpuno sintetski doping, dakle, nije postojala mogućnost da ga je Lisa zabunom uzela niti da ga je njezino tijelo u tolikoj količini proizvelo. I zato je Lisa, a zapravo njezina ekipa, odabrala taktiku napada na onoga tko je uzimao doping, odnosno na nekoga tko joj je namjerno podmetnuo EPO !!??? Jedan od najskupljih dopinga današnjice? Namjerno? Lisi Nemec?
Lisa je u intervjuu Jutarnjem (kojeg nije smjela dati, prema kodeksu Svjetske antidopinške agencije) navela kako će pokrenuti postupak protiv nepoznate osobe (iako točno zna tko joj je bio na kontroli, imenom i prezimenom), zbog pogrešnog postupka uzimanja dopinga (ako je bio pogrešan, zašto nije reagirala odmah, jer na formularu koji mora potpisati postoji i ta stavka?). Drugim riječima, nekako nemam dojam da je „slučaj“ na stabilnim nogama. Unatoč tome što ju brani iskusan i odličan odvjetnik. Uostalom, a tko se to tako jako nameračio na Lisu, da joj želi smjestiti doping? Ona „zna, ali ne smije reći“. Kao da joj je Grmoja pisao izjavu. Pa čak i da postoji takav „netko“, u zavjeru bi trebalo uvući puno ljudi i nabaviti puuuuuno novaca. Zbog Lise Nemec?

Osobno, želim joj sreću da uspije dokazati bilo što od navedenoga i da se raskrinka urota protiv nje, a ona se vrati treningu, jer ako doista zna nešto što mi ostali ne znamo, onda je i Hrvatski atletski savez i Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping u velikom problemu. 
A možda i mi.

Moglo bi vas zanimati...