Dvorana
31/03/18

Dvorana

Dopisnik Večernjeg lista, Silvije Tomašević uspio je u kratkom osvrtu ujediniti VAR, svojevrsno „oko sokolovo“ u nogometu,

političke emisije na talijanskoj televiziji i Fejsbukovo priopćenje o otkrivanju lažnih vijesti. Pročitajte to, korisno je. Meni zato da ovdje glasno razmislim o upotrebi moderne tehnologije u sportu. S jedne strane svi trebamo tu tehnologiju, i sportaši i novinari, iako primjerice u odbojci imam dojam da doista predugo traje ta provjera, na koju ekipe imaju pravo. No vremenom će se, valjda, sve to ustaliti. Što se tiče konkretno tehnologije VAR, ove nove koja je ušla u nogomet i koju ćemo gledati i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pitam se kad će i kako ući u hrvatski nogomet? Možda danas za njom jauču u Dinamu, nakon utakmice i poraza od Hajduka. No, dok ga Hrvatska nema, Italija si može priuštiti uvođenje VAR-a, uostalom talijanski suci već imaju priliku raditi s njim, mnoge druge zemlje također, ali – Hrvatska? Naime, iako to nitko ne govori, uvođenje tehnologije poput VAR-a, moglo bi biti sjajno oružje za niveliranje europskih nogometnih zemalja. Ukratko, ako imaš VAR – onda si prva europska liga, nemaš VAR – onda si niža vrsta europskog nogometa. Ne kažem da će se dogoditi, ali moglo bi se dogoditi.

Svi znamo da hrvatski nogometaši igraju prvu ligu na diskutabilno normalnim stadionima, neki na rubu osnovnih uvjeta za optimalan nogomet. Ujedno, gotovo svima su problem gledatelji i njihov, hm, komfor. Svi cvile kako nema novaca za unapređenje tih i takvih uvjeta, da je infrastruktura ključni problem hrvatskog nogometa, da neće sport naprijed dok se to ne sredi. I sad, u takvoj raspodjeli problema, kad neki jedva organiziraju kameru i službenog snimatelja za potrebe analize suđenja, uvoditi još i VAR? Sumnjam da će se to dogoditi tako skoro. Pa jedva su prvoligaši izgradili ulaze na stadione koji precizno broje publiku.
Istodobno, Zagreb je, a zapravo cijela Hrvatska, dobio atletsku dvoranu. Senzacija! Neka i kasni koliko kasni, neka se još ne znaju do kraja svi uvjeti korištenja, neka se ne zna tko će i kako dvoranu voditi, ali ona je tu. Jesam, priznajem, bio sam jako skeptičan da će se na Zagrebačkom velesajmu urediti jedan od paviljona, no sad kad je atletika ušla u dvoranu, moram čestitati svima, od samog vrha gradskog života pa sve do posljednjeg klinca koji će u tu dvoranu zimi dolaziti na treninge. Ovo je veliki pritisak i na zagrebačke atletske klubove da krenu s još boljim rezultatima, ali s druge strane je sad lakše zadržati stotine djece u zimskim mjesecima. Dakako, nije sve jednostavno, jer s jedne strane dobijete dvoranu, a s druge vam strane prijete otpuštanjem ionako premalog broja trenera. Glupa situacija.

Kuma dvorane je Sandra Perković, članica zagrebačke Mladosti, jedina ili jedna od rijetkih koja od nove dvorane nema velike koristi, jer sa svojim diskom nema što raditi u dvorani, pa će ona i dalje pohoditi nešto toplije krajeve od zagrebačkih livada i pripremati se za nove uspjehe, kojih će sigurno biti. No, lijepa je to gesta i prema njoj. Zajedno sa Stipom Žunićem, koji je uz nju presjekao vrpcu zagrebačke atletske dvorane, proglašeni su najboljim atletičarima Hrvatske u 2017., što je za oboje odlična stvar i zapravo – normalno.
I kad već spominjem normalno, baš me zanima, ako stvari ostanu ovakve kakve jesu u Pjongčangu, hoće li Slovecima Jakov Fak biti kandidat za sportaša godine, sa zasad jedinim slovenskim olimpijskim odličjem - srebrom? Naime, nakon što su ga rastavili na krvna zrnca i osporili mu da uopće smije nositi slovensku zastavu na svečanom otvaranju Igara u Koreji, hoće li pred kraj godine dopustiti njegovu kandididaturu za najboljeg sportaša Dežele?
A ja sam mislio da smo samo mi u Hrvatskoj poremećeni…

Moglo bi vas zanimati...