Harvard
21/05/19

Harvard

Jedna je mlada hrvatska sportašica, usput rečeno među najboljima u svojem sportu u Hrvatskoj, upisala Harvard! U svakoj drugoj zemlji na svijetu, osim u Hrvatskoj, to bi u javnosti proglasili uspjehom. Ne i u Hrvatskoj. Posebno ne ako se radi o klizanju i ako je riječ o predsjedničinoj kćerki, a o njoj i jest riječ. Uz to, zapjenjeni većinom muški jalnuši i skrivači iza lažnih imena ne mogu pojmiti da mlado žensko čeljade može biti toliko pametno da je ne samo upisala moćni Harvard, nego je testom probila granicu koju inače probija samo 1% onih koji test pišu. Osobno ću mladoj dami čestitati ovim skromnim blogom.

Zadnjih smo godina sve svjesniji razlika u bavljenju sportom dječaka i djevojčica, mladića i djevojaka, muškaraca i žena. Na uštrb ženskoga roda, dakako. Već sam spominjao rezultate koji su za hrvatske televizije, osim SPTV-a, vrlo porazni. U vijestima, naime, HRT, Nova i RTL produciraju tek oko 3% vijesti koje se tiču ženskoga sporta. Nitko, jasno, ne želi, a niti žene prve to sigurno ne žele, da postoci budu umjetno napumpanih 50-50, bilo bi to nerealno. Ipak, neka svijest o tome da je i curicama potrebno davati prave modele za budućnost u obliku sportašica, a ne isključivo bulimičnih manekenki, trebala bi svakako postojati. U obiteljima je i te kako nužno imati roditelje ili neku tetu, djeda ili baku koji će svakako inzistirati da „mala“ ode na trening ritmike, atletike, ponekad i nogometa, zašto ne. Imao sam priliku prije nekoliko dana slušati Katinku Hosszu, najuspješniju mađarsku plivačicu i najbogatiju plivačicu svih vremena po nagradama koje je zaradila o njezinim stavovima vezanim uz odnos muško-žensko u sportu, ali i izvan njega. Katinka je, naime, sve uspješnija poslovna žena, koja se na svojem predavanju pojavila u odijelu, posebno krojenom za nju, kako bi naglasila da ona misli ozbiljno. Naime, iako je to rekla u vedrom tonu, naglasila je da se ona danas odijeva kao muškarac da bi uspjela u svijetu muškaraca, no da nije sigurna da kroz desetak godina neće slično predavanje držati muškarci, želeći sebe dokazati u ženskom svijetu…a pitanje je, jasno, kako će se ti muškarci tada odijevati. U dobi kad su mnoge plivačice već bivale na olimpijskim igrama, Katinka je u mađarskoj reprezentaciji bila tek „jedna od…“. Odlazak na studij u SAD je u njoj pokrenuo stav da se radom može sve. Da skratim – pogledajte njezinu nisku uspjeha od tada, 3 olimpijska zlata, 7 puta svjetska prvakinja, počasna građanka Budimpešte, itd…! Shvatila je na dalekom sveučilištu u SAD-u , sama, daleko od kuće, da upravo to što nije talentirana za nju znači najveći dobitak – odnosno da radom može postići sve što želi. To je njezina poruka mladim djevojkama koje počinju svoje karijere u sportu. A sport, to svakako, od svakog dječaka ili djevojčice može i treba učiniti organiziranu osobu, svjesnu svojih limita, željnu učenja i saznavanja novih stvari. Sve, dakle, što je u „stvarnom“ životu potrebno za uspjeh.

Ovih je dana u Hrvatskoj jedna od najpopularnijih tema uz jutarnju kavu, ali i večernje pivo operacija na malim djevojčicama koje su rođene sa spojenim trbuhom. Po novinama čitate biografije liječnika, po televizijama se ravnatelji bolnica hvale kako je Hrvatska čudo od medicine. A ja sam više nego sretan jer je šef cijelog posla, dr. Luetić, samnom jednom davno sjedio u čamcu i veslao. I onda kako da ne budem ponosan na bezbrojne sportaše koji su uz svoj sport uspjeli završiti fakultete, biti uspješni, biti popularni, biti slavni zbog toga što znaju, zbog toga kako organiziraju stvari, zbog svoje skromnosti i mirnoće. Jer su – sportaši!

Dajte ljudi, onda, stvarno, čestitajte toj klinki što se upisala na Harvard, ne zato što je mamina kći, nego zato što je i u sportu naučila kad i kako treba učiti!

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...