I sportaši su glasači

16/05/22

I sportaši su glasači

SAŽETAK

Napisao je kolega Dražen Pinević u Sportskim novostima potkraj prošloga tjedna: „Šteta da ni ova njihova međusobna (utakmica) nije bila pred TV gledateljstvom.

Napisao je kolega Dražen Pinević u Sportskim novostima potkraj prošloga tjedna: „Šteta da ni ova njihova međusobna (utakmica) nije bila pred TV gledateljstvom. Katastrofa!“, pišući o polufinalnom dvoboju hrvatskoga ženskoga kupa između Podravke i Lokomotive u Poreču. Samo tjedan prije toga nije niti na jednoj televiziji bio niti dvoboj PPD-a i Nexea. Isti je autor u istim novinama potkraj travnja već tematizirao značaj televizije za sport i što znači kad utakmica nema na televiziji. Najjači, daleko najjači dvoboji hrvatskoga rukometa se igraju, u dvoranama ih gleda sve manje ljudi, jer niti ne znaju da se igraju, a sve dodatno još i bez televizije? Dolazimo polako do saznanja koliko je važno biti na TV ekranu. Ne samo zbog sponzora, koji gube interes ako ih se nigdje ne vidi, nego i zbog širenja zanimanja za pojedini sport i povratak sporta u školske klupe, kako bi klinci znali što je sport, tko su igrači/igračice i sami se angažirali i poželjeli igrati neki od sportova, u konkretnom slučaju curice rukomet, dečki odbojku ili slično. HOO je neki dan predstavio istraživanje u kojem bjelodano stoji da je hrvatski sport u zadnjih 4 godine izgubio, dakle nema više, nestalo je, 30 tisuća sportaša!!!!! Halo??!! Trideset tisuća sportaša, mahom djece, je nestalo sa sportskih terena? Alarm? Bojim se da ga nigdje ne čujem, osim, dakako, u Hrvatskom olimpijskom odboru…

No, dopustite mi da podsjetim da su predstavnici pet ekipnih sportova (nogomet, rukomet, košarka, odbojka, vaterpolo) bili prije 3 mjeseca kod premijera, iznijeli mu svoje traume i probleme, uključujući manjak djece po klubovima i, koliko ja znam, dobili su političku podršku. Iskreno, u jednom trenutku se proširila vijest da su dobili i financijsku podršku, no nekako nemam potvrdu takvog scenarija. Barem ne za svih 5 sportova s loptom. Na kraju je izgleda profitirao samo jedan – nogomet. Hrvatski nogometni savez je potpisao sjajan financijsko-televizijski ugovor, dok ostali….? Na valu tog premijerovog obećanja, čak i konkretno spomenutih 50 milijuna kuna, Sportska je televizija krenula u akciju i predložili smo da se savezima dodatno pomogne i tako da se riješe TV prava i da budu na ekranu na kanalu koji se vidi u cijeloj Hrvatskoj, na Sportskoj televiziji. Velika je to razlika od kanala na kojem će se vrtjeti samo nogomet, u najboljem slučaju vidljivom samo u trećini Lijepe naše i to još za dodatne novce, dok je SPTV, to znaju i ptice na grani - besplatna! Nitko nas, dakako, nakon svih tih sastanaka i obećanja ne „zarezuje“, jer ispada da je više nego očito da ekipu koja se sastaje četvrtkom i odlučuje o budućnosti ove zemlje sport uopće ne zanima niti se njime u političkim vrhuncima hrvatske domovine namjeravaju baviti. Pomalo politički naivno, jer su i sportaši ujedno i glasači…? Plus njihovi roditelji, tete, bake….ali valjda oni na vrhu znaju prioritete.

S druge strane, valja biti svjestan i činjenice da su pojedinci nakon odluke o milijunima koje je dobio nogomet odlučili za TV prava zatražiti cifre koje do sad nisu nikad dobili i koje, definitivno, sad neće dobiti. Ne znam za ubuduće. Naime, pa svakome je jasno da je nogomet svoj kolač, raskošan i velik, dobio prvenstveno i zahvaljujući političkoj direktivi aktualnog državnog vrha, zgrabivši baš sve zalihe iz bogatog telekom izvora. E, sad, zašto tom istom vrhu nije zanimljivo pomoći s višestruko manjim iznosima i ostale sportove, to stvarno ne znam. Jer, pomažući ekipnim sportovima pomaže se i svim ostalim, samo očito to malo ljudi razumije.

Šteta.

JURA OZMEC