Kolinda

15/06/20

Kolinda

SAŽETAK

Da, Kolinda Grabar Kitarović će biti članica Međunarodnog olimpijskog odbora. Jedna od 105.

Da, Kolinda Grabar Kitarović će biti članica Međunarodnog olimpijskog odbora. Jedna od 105. Na video sjednici trenutačnih stotinu članova MOO-a u petak, 17. srpnja, bi se morala dogoditi sva čuda svijeta, plus još poneko, da tako ne bude. Naime, kad MOO javno izađe s imenima kandidata, onda znajte da je iza njih nekoliko mjeseci duboke i precizne provjere svih segmenata života i načina rada, razgovori s njima. Ako su u MOO-u uvjerili Sebastiana Coea da se ostavi direktorskog mjesta jedne jake međunarodne kompanije, kako bi postao član MOO-a na volonterskoj bazi, onda vam je valjda sve jasno. Naime, čak dvije komisije MOO-a, etička i ona za primanje novih članova odrađuju svoj posao postepeno i uporno, dok ne dođu do imena koja će pridonijeti jačanju i ugledu međunarodnoga olimpizma u svijetu.
A budimo realni, gđa. Grabar Kitarović dobro je poznata u diplomatskim krugovima, što joj je svakako bio samo plus kad je njezina kandidatura, poslana iz ureda predsjednika Bacha, došla na stol Etičkoj komisiji MOO-a, kojom predsjeda bivši glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon. Bilo bi čudno da on ne zna o kome se radi. Ovdje se donekle moram i ispričati gđi. Grabar Kitarović što ću ju oslovljavati samo imenom, ali u zadanom kontekstu to mi se čini primjerenim. Naime, koliko god mi željeli biti skromni ili samozatajni, ugled Hrvatske u svijetu sporta baš i nije tako malen. Dobro, ako pratite domaće medije, onda vam je vijest o Kolindinoj kandidaturi čak mogla i promaknuti, ali neću sad o tome. Hrvatska, sportska Hrvatska doista ima ugleda u svijetu. Za njega su zaslužni u prvom redu naši sjajni sportaši i to treba uvijek imati na umu. Bez stotina olimpijskih, svjetskih i kontinentalnih medalja, bez širenja činjenice o tome kako jedna mala zemlja može uopće biti tako uspješna i u nogometu i u rukometu, vaterpolu, atletici, veslanju, jedrenju itd., ne bi ni Kolindino ime bilo predloženo, niti bi bila prihvaćena. Jalnuši, znam, joj pripisuju da je izborila ovo mjesto sjedeći u hrvatskom dresu i pričajući viceve u VIP loži svjetskoga nogometnog prvenstva pored Putina, Infantina i ekipe, ali vjerujte da se sve svodi na sportaše. Potom i na njezinu karijeru i mogućnosti, odnosno ulogu unutar MOO-a.
Tek pomoćni su dokaz kvalitete oni koji su Hrvatsku i hrvatski sport predstavljali pred istim tim olimpijskim auditorijem od njegova osnivanja, Franjo Bučar, Boris Bakrač i Antun Vrdoljak. Sva trojica bili su članovi MOO. Tonći je još uvijek u MOO, ali zbog godina je „samo“ počasni član. O prvoj dvojici, iz ne znam kojih razloga se ne piše uopće, pa je red da ih barem spomenem, iako bi svaki od njih mogao biti priča za sebe. Uostalom, budimo realni, pa i aktualni predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša danas je čovjek koji u svojem telefonu ima privatne brojeve gotovo svih stotinu članova MOO-a, koji će odlučivati o Kolindinom izboru sredinom srpnja. Ne asociram pri tom da će Mateša lobirati, iako mu to nitko ne brani, nego napominjem koliko je i njegov utjecaj jak u tim krugovima. I odmah odgovaram na sljedeće vaše logično pitanje – prešao je granicu od 70 godina, nakon koje više ne možete biti član MOO-a. OK? 
E, sad, što može Kolinda učiniti ne bi li pomogla hrvatskom sportu? Puno. Bitno je samo kako će se njezina uloga doživljavati u tom okružju. Sasvim je vjerojatno da će ju zbog njezine diplomatske prošlosti rasporediti u nekoliko komisija MOO-a, a tada počinje rad za Hrvatsku i hrvatski sport. Osim ako u hrvatskom sportu to ne prepoznaju, što nije nemoguće.
Pa, dobro nam došla u svijet sporta, Kolinda!
JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...