Kongres trenera

02/12/19

Kongres trenera

SAŽETAK

Real je Mourinhu ponudio 14 milijuna dolara samo da pričeka hoće li Madriđani dati otkaz Zidaneu ili neće

Real je Mourinhu ponudio 14 milijuna dolara samo da pričeka hoće li Madriđani dati otkaz Zidaneu ili neće, pa da sjedne na njihovu klupu. Nije prihvatio. Ne zato što je lova premala, nego zato što se obećao drugome. U toj priči možemo se dosta nadmudrivati s moralom, nemoralom, astronomskim cijenama i koječim još, no sasvim jasna je činjenica da je nogomet „nešto drugo“. Baš zato sam i pažljivo pratio ždrijeb za EP iduće godine. Čak i od tog, 100% izrežiranog jednog sata neke zapravo kvazi zabave su uspjeli napraviti publici zanimljivu predstavu. Da se radilo o bilo kojem drugom sportu, a naročito o ovako unaprijed poznatom i usmjerenom ždrijebu, vjerojatno ne bismo ni televizor palili. Jedina dilema je na kraju bila hoćemo li mi ili Francuzi upasti u skupinu s Nijemcima i Portugalom. Manje-više je sve ostalo bilo očekivano, predvidljivo, dirigirano. Dobro, uz prikriveni prizvuk nacionalističkih truba ako nam se nakon dodatnih doigravanja u trećem kolu EP dogodi Srbija. Sad se tek vidi koliko je bitno u ovo doba širenja europskih nogometnih granica imati dobar stadion, na kojem se može igrati EP. Hrvatska ga, jasno, nema.

Vlada RH je, naime, umjesto ulaganja u nogometne stadione ili u samo jedan stadion, odlučila potporu dati košarkašima. Kupili su HKS-u kvalifikacije za OI u Splitu. Imam dovoljno godina da mi je jasno da sve to ima nekakve veze s izbornim vremenima, ali je lijepo znati da se Vlada sjetila sporta, pa makar i na ovaj način. Dobro sam se osjećao i čitajući izjave Bogdanovića i Šarića kako ih ništa neće omesti u tome da zaigraju za Hrvatsku u Splitu i da, nadam se, izbore odlazak u Tokio. Prije OI u Riju, naši su najbolji košarkaši kvalifikacije igrali u Italiji i uspjeli su izbaciti domaćine, otputovati u Rio i tamo su pokazali raskošnu hrvatsku igru. Posljednjih dana stalno slušam primjedbu po kojoj uopće nije dobro da ove kvalifikacije za Tokio dečki igraju doma, jer onda, kao, imaju blokadu uma (i tijela)?! Svašta, jer ako je to točno, onda je Šariću i Bogdanoviću bolje da ostanu u SAD-u. Zauvijek.

Puno je veća blokada u glavama onih koji uporno bježe od činjenice da se u Hrvatskoj sve manje klinaca bavi sportom. Dakle, logikom stvari, nama novinarima, a još više svim građanima Lijepe naše ponestat će tema iz vrhunskog sporta s hrvatskim predznakom, jer vrhunskoga sporta u Hrvatskoj više jednostavno neće biti. Koliko god ja hvalio Vladu zbog kupovanja košarkaških kvalifikacija u Splitu (ponavljam ključnu riječ: izbori), valjda su i sami svjesni apsolutne ignorancije svih ostalih problema vezanih baš uz razvoj sporta. Za početak, mi kao društvo uopće nismo izgradili mrežu trenera koji će klince birati, usmjeravati i od njih stvarati sportaše, poneke i vrhunske. Još u školskim klupama! Da bismo to imali, morali bismo ih i plaćati prema učinku, a ne prema birokratski uštogljenoj satnici i morali bismo imati i puno veći broj satova tjelesnog odgoja, jasno. Tako rade neki koji su nam bliski.

Naime, kao gost Vlade Republike Sjeverne Makedonije neki sam dan doživio da njihov premijer, Zoran Zaev, u 20-ak minuta izgovori toliko pametnih i ostvarivih stvari kad je sport u Makedoniji u pitanju, da sam poželio da barem na tjedan dana on sjedi u Banskim dvorima u stolcu premijera i da nam smjernice. Sportske smjernice. Jer, da je on gore, ne bi nam čudno bilo kad HOO organizira Kongres trenera, evo već treću godinu za redom, ne bi nam čudne bile teme, koje prodiru u samu srž bavljenja sportom, prvenstveno djece i ne bih ja ovaj prostor iskoristio kao besplatni PR prostor baš tom Kongresu (u Westinu, 3./4.12…).

Naime, da smo pametni, onda bismo već odavno te trenere držali kao malo vode na dlanu, davali im normalne plaće, radili tako prvenstveno na zdravlju nacije i…..eh, da jesmo….

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...