Kros SN
23/04/18

Kros SN

Ako je netko samo i djelomično posumnjao da bi se sport u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu, mogao ugasiti preko noći, vara se. Naime, neki su takvu budućnost iščitali u mojem prošlotjednom izdanju, ali nije tako. I dobro je da nije tako, iako bi uskoro, ako se ne sredimo, moglo biti tako, to je točno! Ovoga vikenda ste mogli osim klasičnih nogometnih ili košarkaških ili rukometnih liga uživati i u sportskim super dodacima. Recimo u Zagrebu. Na Bundeku se trčao Kros Sportskih novosti, u Domu sportova se igrao Zagiping, po gradu i okolici je završena biciklistička Utrka kroz Hrvatsku. U Rijeci se trčala utrka Homo si teć, Lošinjani su mogli uživati u svjetskome kupu u brdskom biciklizmu, dakle najjačoj biciklističkoj predstavi u svijetu biciklizma. A vjerojatno neke događaje nisam ovdje ni spomenuo. Gibanje, vrhunski sport, lijepo vrijeme, sjajna kombinacija. Ako baš i niste pobornik kretanja, možda ste barem kao gledatelj ili brižan roditelj bili na nekoj od ovih priredbi. Čestitam, rekao bi jedan znani nogometni djelatnik, ali i ovdje dobro dođe. Zanimljivo mi je, osim sportskih vrijednosti, bilo vidjeti kako se pojedinci u automobilima silno žeste jer zbog priredbi kao što su biciklistička utrka Kroz Hrvatsku ili kao što će u listopadu biti Zagrebački maraton ne mogu autom proći nekamo. Moraju, zamislite, pričekati nekoliko minuta!? Neću ni komentirati, radije ću vas pozvati da se prijavite na listopadski Zagrebački maraton, polumaraton, utrku građana, bilo što. Baš vas briga za one nervozne vozače! Na jednoj od najbržih svjetskih maratonskih staza, jer je ravna bez uspona, maratonci vole i mogu trčati svoje najbolje rezultate. Zašto onda ne biste i vi?

Malo o Krosu Sportskih novosti; iako bez nekih prevelikih sponzora (ili uopće sponzora), na granici rentabilnosti, kros se ne gasi. Dapače, ima i svoje obožavatelje među sportašima koji atletiku inače samo gledaju na televiziji, ali ima navijače i u glazbenom svijetu. Preći ću sad preko niske razine opće kulture određene mlade pjevačice koja si je dopustila reći da nije pojma imala što je to Kros SN, ali samo zato jer je izjavila da sad zna i da joj je super. Prihvatit ću, kao Tarik u Potjeri. Veselje, zabava, trčanje, sjećanje, kao da su to ključne riječi ovoga događaja. Neka ih bude još tri puta toliko.

Povremeno se ovdje bavim stvarima o kojima ionako svi pišu i samo o njima govore, pa zapravo i nemam puno toga novoga za reći. Ipak, prejaka je to tema, a da o njoj ne bih štogod kazivao; radi se o nogometu. Dinamo je pobjedio Hajduk usred Splita i potvrdio naslov prvaka. Dobro, znam da matematika nalaže da se još malo strpim, ali vjerojatno sam u pravu. Sad me više zanima hoće li Hajduk ostati drugi, nego što sumnjam da će Dinamo znati zadržati prvo mjesto. Rijeka, naime, prijeti, a to cijelom prvenstvu doista daje dozu velike zanimljivosti. Na Poljudu navijači ionako smatraju važnijim smijeniti predsjednika kluba jer je platio neku večeru, ako je to doista pravi razlog, nego dati podršku igračima baš sad kad će i borba za srebro biti neizvjesna. Kao čovjek s televizije sretan sam da se i Hrvatska uključila u visoku tehnologiju, jer je utakmica prenošena u 4K tehnologiji, koju je isporučila domaća firma. To vam je 4 puta bolje od HD-a. SPTV inače gledate u takozvanoj SD tehnologiji, recimo to laički – duplo lošijoj nego što je HD. Dakle nedjeljna je utakmica rađena u tehnologiji koja je 8 puta bolja od trenutačne kvalitete svih hrvatskih zemaljskih televizija. Hrvatska još uvijek nije pripremila tehničke pretpostavke kako bi se zrakom TV signal širio u HD-u, a kamoli u 4K tehnologiji. No, barem znamo da možemo, a za onih 20-ak ljudi koji su to kod kuće uspjeli pogledati u 4K na kablu slobodno možemo napisati da su ušli u povijest.

Moglo bi vas zanimati...

 • Maca
  31/03/18 Maca

  Došla maca na vratanca, kaže se u narodu. Napokon je puklo ono o čemu na ovoj televiziji prič...

  Saznajte više
 • Psihijatrija
  01/10/18 Psihijatrija

  Iskreno, hto sam prvi blog nakon ljeta, a na početku naše jesenske sheme početi sa sjajnim sp...

  Saznajte više