MAĐARI
26/03/19

Mađari

Blog kutak

Nisam pretjerano lud za Mađarima i Mađarskom, osim za dijelom mađarske kuhinje, no prošli su nam vikend održali laganu lekciju. Pri tome ne mislim isključivo na nogomet i poraz u kvalifikacijama za EP, nego i šire. Kako sam imao priliku biti u Slavoniji preko vikenda, posjetio sam i Našice da bih gledao dobar rukomet, a baš Mađari iz Tatabanye su održali lekciju igračima „Nexea“. Pobijedili su ih, ako niste pratili, uvjerljivo. U Osijeku, pak, na streljačkom prvenstvu staroga kontinenta zračnim oružjem su Mađari zaustavili Hrvatsku u ekipnom pohodu na medalju, čak smo priželjkivali i zlato, u disciplini puška. Najsnažnija hrvatska disciplina, s dvostrukim osvajačem srebra na svjetskoj smotri potkraj prošle godine je tako ostala bez Hrvata u krugu medaljaša u Osijeku. Kad već pričam o Osijeku, znate već da je mađarski novac ušao u NK Osijek i da Mađari grade novi stadion uz Dravu, plus bezbrojne druge nogometne terene za školu nogometa.

Otkud odjednom Mađari? Ne mogu suditi o financijskom ulaganju u osječki nogomet, ima li to smisla ili se radi i nekakvoj čudnoj akciji, jer ne znam previše, no znam da se ne radi o privatnom nego o državnom mađarskom novcu. Znam, a i vi sad znate nakon poraza nogometaša, da je Viktor Orban izgradio desetke nogometnih stadiona širom lijepe njihove, a sad odjednom istu priču prodaje i u Osijeku, u Rumunjskoj, navodno i u Sloveniji? Zanimljivo.

Mađarima se, sad je to bjelodano samo iz odnosa prema hrvatskom sportu, događa razvoj i nepredak sporta, naočigled. Ne zaboravite da su i u košarci bolji od Hrvatske. U Budimpešti su očito odlučili ulagati u sport novce koje imaju, a usput rješavaju porezne olakšice firmama koje se odlučuju (dobro, uz Orbanovu pomoć) ulagati u sport. Formula uopće ne zvuči loše, jer su na povremenim mađarsko-hrvatskim štih-probama uspjeli u košarci svladati zemlju koja ima čak 6 NBA igrača, odnosno u nogometu ima srebro sa svjetskoga prvenstva, a u pušci su čak nadpucali reprezentaciju u kojoj dvojica puškaša (naglasak na drugom „a“, da netko ne bi zamijenio s najpoznatijim mađarskim nogometnim virtuozom) drže svoje sigurno mjesto među trojicom na vrhu europske rang liste. Zvuči dovoljno dobro da vidimo što to, dovraga, ti Mađari rade da im je tako krenulo baš protiv Hrvata?

Ili bismo se, u prvom redu, ipak trebali baviti samo samima sobom?

Više sam poklonik ovog drugog, da prvo pometemo pred svojim pragom. Ipak, dok nemamo pravu metlu, dok nam Nacionalni program sporta još leluja Vladinim i Saborskim hodnicima, a Zakon o sportu se tek spominje kao nužno zlo, teško ćemo to učiniti. Prošloga tjedna su predstavnici nekih, posebno loptačkih sportova, imali priliku u prostorijama državnog regulatora, u Agenciji za elektroničke medije reći koliko su nezadovoljni (ne)prikazivanjem domaćega sporta na domaćim TV frekvencijama, što znači da je voda u sve jačim valovima počela dolaziti do grla. U Agenciji će naći načina da sve poslože i prezentiraju sliku prema onome tko iza svega treba stajati – državi. Siguran sam da će se i ostali sportovi brzo priključiti, jer ako se u cijeli hrvatski sport na godišnjoj razini ulaže otprilike isto koliko i Mađarska u izgradnju stadiona uz Dravu (a gradi ih još 5 po Europi), onda nešto definitivno nije u redu s državom, a ne sa sportašima ili sportom u cjelini. I još dodatno taj sport ne možete gledati badava na ekranima, nego morate dodatno plaćati sportske pakete, a ti novci odlaze izvan granica Hrvatske....

No, o tome ionako plačem već mjesecima, a ništa se ne događa, odnosno imam dojam da se sve događa presporo za nas koji bismo odmah htjeli promjene. Dakako, promjene su moguće, no neće se dogoditi prebrzo, ako ih i bude. Neke naznake iz Nacionalnoga programa, ponovna reanimacija Nacionalnoga vijeća za sport na najvišoj razini ili obnovljena maksimalna suradnja HOO-a i Kineziološkog fakulteta na nižoj razini ipak daje nadu da će se nešto dogoditi, da će biti dobro i korisno sportašima, trenerima i sportu u cjelini. Ne bi, naime, baš bilo dobro ni poučno da u jesen zaključimo da od Nacionalnog programa nema ništa, da se 10 novih klubova ugasilo, ali da je NK Osijek našao rješenje za sva ulaganja i da zbog recimo slabljenja domaće lige od iduće sezone nastupa u Mađarskoj ligi...

Ne bi nikako.

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...

 • Djeca
  16/04/18 Djeca

  Zapjenili su nam se domaći političari kako bi ili ne bi progurali Istanbulsku konvenciju kroz Hrvats...

  Saznajte više
 • Bedak
  29/04/19 Bedak

  Da, naizgled je jako lijepo to što se dogodilo na Elland Road stadionu.

  Saznajte više