Odmor

03/08/20

Odmor

SAŽETAK

Je li došlo vrijeme za odmor? Ako pitate primjerice braću Sinković, njima još nije.

Je li došlo vrijeme za odmor? Ako pitate primjerice braću Sinković, njima još nije. Oni su sad taman u fazi isprobavanja vlastite kvalitete u treninzima s braćom Lončarić, čak i u četverac malo uskoče, da ne bude dosadno. Isto, ili slično, je i s atletičarima, plivačima, biciklistima. Mnogi ostaju posvećeni treninzima, jer im jednostavno fale nakon 3 mjeseca blokade. Korona je promijenila puno toga u svijetu, pa i sportska natjecanja, datume, obaveze, tako da je sportašima ostalo jedino – trenirati. Neki će se ovoga ljeta i natjecati, to su oni sretniji. Uostalom, ako treba krenuti u sezonu u rujnu, poput rukometaša, nema druge nego već sad početi natapati dresove znojem, logično.

Ili je to nama odjednom došla neka logična ljetna pauza pa odlaskom na svoj godišnji prestajemo pratiti sport? U ovim danima više nemamo pravog odnosa prema onome što jest novo, odnosno kako je zapravo trebalo biti, a sve zbog korone? Preskočili smo proljeće, uletjeli u ljeto, nadoknađujemo termine. Pa da je sve normalno, sjetite se - trebali smo biti usred Olimpijskih igara u Tokiju, slaviti već 3 ili 4 hrvatske medalje, uključivo Sinkoviće s početka teksta, a ne razmišljati o tome kakva će jesen sportu, ali i životu širom svijeta uopće biti. Čak i pomalo iskrivljeno smiješno, zar ne? Dodatna doza humora u svemu tome i potvrda da nismo baš skroz svoji jest svakako i činjenica da je netko na Šubićevcu ugasio rasvjetu čak i prije nego su podijeljeni trofeji najboljima u hrvatskom nogometnom kupu, pa je Rijeka dobila pokal u totalnom mraku. U konačnici i Davor Šuker je potpisao svoj najvažniji ugovor, o TV pravima za 10-ak godina prodaje vidljivosti hrvatskog nogometa svijetu, još u poluvremenu utakmice, kao da mu je netko došapnuo da će odmah nakon posljednjeg sučevog zvižduka pogasiti sva svjetla. Slučajno, dakako. Doduše, priča o pauzi ima i drugi mogući povod, jer se poklopila s odlaskom gotovo svih članova Vlade i Sabora na godišnji, uključujući i novu ministricu sporta, pa ispada da je hrvatski sport ušao u neko stanje hibernacije. Nije. Na sreću nije, iako bi zbog nekih u Saboru, kad ih već spominjem, bilo jako dobro da se ni ne vrate na Markov trg idućih 4 godine, da ih ne gledamo ni ne slušamo.

Radi i Međunarodni olimpijski odbor, punom parom. Čak je i Kolinda Grabar Kitarović dobila svoju novu dužnost, imenovana je u stvarno elitnu komisiju, za provjeru i imenovanje organizatora budućih Igara. Za nekoga potpuno novoga u tom visokom društvu to je i te kakav znak priznanja i povjerenja. Kako su prvi termini novih Igara tek za desetak godina, ima se KGK vremena pripremiti i biti u takvoj komisiji važan kotačić. Nije bez razloga prošloga tjedna svratila u HOO, zanimajući se prvenstveno o Olimpijskoj solidarnosti ali i načinu funkcioniranja nacionalnog odbora prema MOO. Zanima me, a vezano uz tu priču o dodjeli domaćinstava OI u budućnosti, kako će se to točno Katar predstaviti za domaćina 2032.? Naime, sve oko SP u nogometu su odradili na najvišoj razini, stadione opskrbili hlađenjem za cijele tribine, osigurali brojne hotelske kapacitete, pa čak i „kroz prste“ progledali oko organizacije šatora gdje se toči alkohol. Što još mogu dodati ne bi li bili uzorni domaćini i puno zahtjevnijim OI? Uz cijelu tu priču, sjećate se, stalno su bili bombardirani pričama o skandalozno lošim uvjetima za građevinare, nekim pogibijama istih i slično. Čekam, jer zanimljiv će svakako biti i prijedlog perioda kad bi se OI u Dohi trebale održati, ljeti ili zimi?

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...