Promjene
25/11/19

Promjene

Tek mijena stalna jest…a to, očito, vrijedi i u sportu. Promijenio se sustav igranja Davis kupa i zapravo je dosta zanimljiv, ako se još neke sitnice dorade, ali to nama u Hrvatskoj svejedno neće baš ostati u lijepom sjećanju. U savezu su napravili toliko pogrešaka u koracima, počevši od Krajanove smjene uoči pakiranja kofera, da je logično pitati se jesu li igrači poslani u Madrid igrati ili samo uzeti novce za savez? Znam, svjestan sam da bi i uz Čilića i uz Karlovića i uz Krajana konačan rezultat možda bio isti, ali okus u ustima je teško isprati… Nova formula cijeloga natjecanja, dakako, nudi bolje financijske uvjete nego prethodnih godina, ali samo ako jeste u natjecanju, po mogućnosti što dulje. Hrvatska nije imala šanse doći dalje od recepcije hotela u kojem su bili smješteni. Dobro, i za to je savez uprihodio solidne novce, pa je jasno da će se nova formula zadržati, a da će iduće hrvatske kvalifikacije s Indijom ili Pakistanom zapravo značiti obavezu pobjede da bi se, naravno – zaradilo.

Promjene su najavljene čak i u NBA ligi. Šefovi lige nisu zadovoljni, a to me maksimalno izuva iz cipela. Ako im NBA formula nije dobra, kud onda taj svijet ide? Dapače, novi prijedlog ide za tim da se koriste iskustva nogometne Lige prvaka, koliko sam uspio shvatiti, pa je time još zanimljivije. Očito zarada i novac postaje toliko važan u sportu, da će poodavno snimljeni film „Rollerball“ uskoro zaživjeti kroz neke druge sportove svojom porukom u kojoj sportaši postaju doslovce potrošna roba, u cilju zarade vlasnika lige i klubova.

Pa čak i „kraljica sportova“, atletika, ne može bez promjena. Na žalost za sve nostalgičare ovoga sporta, vrlo bolnih. Sebastian Coe je odlučio u atletiku upumpati novce kroz sponzore, a oni pak zahtjevaju da se neke discipline doslovce maknu s lica zemlje. U svijetlu svega toga, Coe je inicirao i uspio promijeniti i ime svjetske federacije, iz IAAF u World Athletics (WA). Svjetska atletika. Pod novim imenom i s novim logom baš su ovoga vikenda proslavili najbolje u svojem sportu, najavili nova natjecanja i krenuli u novom pravcu. Koliko god se mi nostalgičari toga bojali, ipak nisu do kraja sravnili povijest, nego je primjerice bacanje diska ostavljeno drugoj ligi atletskih mitinga širom svijeta, ligi koja može baš diskašima (i, dakako, diskašicama, poput Sandre Perković) pružiti vrlo solidnu zaradu i mogućnost dokazivanja. Coe nije, još, izbacio niti jednu disciplinu s programa svjetskih prvenstava, no ne zna se kad će. Barem tako sve ovo izgleda. No, promjene u atletskom svijetu za sada su pomazile zagrebački Hanžekovićev memorijal koji drži svoju slavu i u 70. izdanje s menadžerom Danielom Wessfeldtom plovi u sigurne vode novoformirane „Zlatne lige“.

Promjene su detektirane i u Središnjem državnom uredu za sport, no nisam siguran jesu li doista. Naime, nominalno više nema Janice Kostelić na čelu, razriješila ju je Vlada na njezin zahtjev, ali se ne zna tko će doći. Bude li se izbor novoga čelnika ili čelnice rukovodio istom logikom kao i do sada, onda kao da promjena nije ni bilo. Takav sektor jednostavno ne može, ili ne mogu voditi ljudi koji nemaju iskustva na sličnim poslovima. Ključna je riječ – iskustvo! To je, zaboga, ministarstvo u malome. Dobro, koliko se SDUŠ povećao u zadnjih godinu dana, više ne u tako malome, ali jasno vam je na što mislim. Takvoj organizaciji treba na čelu biti netko tko zna plivati u svim strujama, pa i političkim. To što je netko bio olimpijski pobjednik i svjetski prvak uopće ne znači da razumije i poznaje sport i sustav sporta, dakle takav stav nije dobar i sad o njemu treba razmišljati, prije nego se imenuje Janičin nasljednik.

A promjena nema u veslanju. Sinkovići su opet najbolja svjetska posada u izboru Svjetske federacije. Doduše, ta je federacija već prošla svoje bolne promjene prije 15 godina…

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...

 • Oproštaljke
  31/03/18 Oproštaljke

  Koje datume ili barem godine pamtite kada je u pitanju neki bitan događaj u hrvatskom sportu? Na pri...

  Saznajte više
 • Figa u džepu
  23/04/19 Figa u džepu

  Ulazimo u silne završnice pojedinih sportskih liga. Vikend oko Uskrsa bio je baš udara...

  Saznajte više