Radujmo se, narode!

27/12/21

Radujmo se, narode!

SAŽETAK

Pretpostavljam da se svatko tko piše ovakve blogove, kolumne, osvrte…nađe u situaciji da se zapita „pa kome ja to pišem?“.

Pretpostavljam da se svatko tko piše ovakve blogove, kolumne, osvrte…nađe u situaciji da se zapita „pa kome ja to pišem?“. Mene je zaplahnula teška nevjerica u budućnost kad sam usred Zagreba, na Badnju večer, u samom središtu grada čuo stotine mlađahnih glasova u izvođenju nekakvih sumnjivih narodnjaka, koji su uz to treštali iz zvučnika postavljenih duž Bogovićeve ulice. To, vjerujem, nije publika koja čita ovaj tekst. A tko jest, onda? Ima li onih koji razmišljaju na način da treba njegovati svoje, uključujući sport i sportaše, ili su svi u fazi „baš me briga za išta, posebno budućnost?“. Znam, zvuči pomalo jednostrano i pretjerano od mene, no doista mi je teško zamisliti klinca od 18 ili 19 godina koji sad rastura glasnice po Bogovićevoj s repertoarom istočnih narodnjaka kako se za 10 godina zdušno brine oko toga kako će se financirati hrvatski sport. Bude li ga tada, HR sporta, još uvijek uopće bilo.

Dodatno - je li kraj godine baš idealan trenutak za preispitivanje sebe, svojih misli i svojih poruka? Jest, zapravo. Na kraju godine ionako mnogi donose odluke koje bi trebale utjecati na bolji život iduće godine ili čak idućih godina. Pa i sportaši. No, krenimo redom. Odabrani su najbolji, ponovo se izbori Hrvatskog olimpijskog odbora i Sportskih novosti ne podudaraju, no to ne znači da oba izbora ne treba imati. Dok je HOO na neki način „rob“ uvriježenih tablica i bodovanja određenih sportskih rezultata čvrsto rangiranih od OI prema dolje, sportski novinari glasaju po svojem osjećaju i na neki način u suprotnom smjeru rade spajanje javnosti sa sportom i sportašima. Jedini put u godini zapravo, novinari svjesno ili nesvjesno projiciraju stav javnosti u svijet sporta, a ne obratno. I baš zato volim oba izbora. Svi ostali su nekakvi surogati sponzora, samo određenih sportova ili čak samopromocije pojedinih medija.

Ne pada mi na pamet zaključivati tko je zaslužniji sportaš 2021., Tin ili Tonći, odnosno trebaju li u muškoj ekipi to biti teniski par ili braća veslači. Kad se samo sjetim tih tokijskih dana i veselja pri svakom nastupu hrvatskih sportašica i sportaša, pa tek potom zbog medalja koje su došle. Ili događaja i prije i poslije OI, svega tako bogatoga u sportu, što ni odvratna boleština nije zaustavila, koliko god se trudila. Svaki je sportaš zaslužio biti predložen i biti u krugu najboljih, već i zbog korone, ali i zbog svega što nam daju. Ne volim pisati i govoriti o tome kako se sportaši žrtvuju, jer onda kao da od njih radim bespotrebne žrtve, no u konačnici to jest tako. Teško je onome tko nije uz sport shvatiti dril ustajanja, treniranja, putovanja, natjecanja, šokova zbog poraza, ako to nije i sam osjetio. Posebno na najvišoj razini, gdje se osvajaju medalje koje su i naše sportaše dovele na svjetske naslovnice. Da, dakako da se to može usporediti s odlaskom na posao, u školu, obavezama, padovima na ispitima. Može. No, dok nama na neki način život maksimalno brzo kreće poslije tridesete, sportašima on polako staje i mijenja se u neki drugi, zapravo ovaj naš uobičajeni život. A oni na to nisu navikli. Ne svi ili barem ne većina.

Pa ih trebamo slaviti i podupirati dok su u naponu snage, dok nam pojedine dane uveseljavaju svojim sportskim dostignućima, dok nas jednostavno čine sretnima i ponosnima što je netko s hrvatskom trobojnicom na ramenima otrčao počasni krug ili je stao na postolje da uzme medalju. To su oni, hrvatski najbolji sportaši, kao izdanci cijele gomile onih koji se sportom bave ali o takvim rezultatima, zbog različitih razloga, ne mogu ni sanjati, ali i dio naših želja!

Radujmo se, zato, ovim sportašima i ovim uspjesima. Tko zna koliko ćemo još dugo….

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...