Rat?

17/10/21

Rat?

SAŽETAK

Pa je li moguće da nam prijeti „rat“ između Međunarodnog olimpijskog odbora i FIFE?

Pa je li moguće da nam prijeti „rat“ između Međunarodnog olimpijskog odbora i FIFE? Gianni Infantino je, to znate, najavio da bi svjetsko prvenstvo u nogometu (u originalu Svjetski kup)  mogli organizirati svake dvije godine, umjesto dosadašnjega ritma od svake 4 godine. Naveo je, lukavo, neke korisne stvari koje bi se time dobile. U prvom redu – novac. Rekao bih i u jedinom redu. Sve ostalo su bajke za malu djecu, posebno „širenje čarolije nogometa širom svijeta što češće…“. Uspoređivati, uz to,  Svjetski kup (prvenstvo) u nogometu sa svakogodišnjim Superbowlom ili Wimbledonom, pa čak i Ligom prvaka u nogometu jednostavno nema smisla.
Prvi koji su se „digli na zadnje noge“ bili su europska i južnoamerička nogometna udruženja, UEFA i CONMEBOL, s ukupno 65 članica od ukupno 211 koliko ima FIFA. Ukoliko bi, dakle, do kraja godine došlo do glasanja, a FIFA to sve želi maksimalno ubrzati, većina nije na strani ove dvije kontinentalne udruge. Doduše, kvaliteta nogometa i tradicija svakako jest, a nije nemoguće da se još neke nacionalne federacije usprotive planu Infantina. Slovenac Čeferin, koji vodi Europu nije ni najmanje bio sretan s tim prijedlogom. Realno, svjetla nogometnog svijeta bila bi, gotovo sigurno, u godini kad se održavaju europsko i svjetsko natjecanje okrenuta, dakako, prema svjetskom. Znači i novac. Već sad su iz Afrike poručili da su oni kontinentalno za prvenstvo svake 2 godine. Ne zaboravite, radi se o većem novcu, a toga tamo uvijek fali. I iz Azije pojedine nacionalne nogometne udruge najavljuju glas „za“, kao i Oceanija, Sj. Amerika…
Uz bok UEFE stala je vrlo brzo i Europska komisija, udruga igrača FIFPro, pa i Europska udruga nogometnih klubova, a od ovoga tjedna i Thomas Bach, kroz zaključke svojega izvršnoga odbora. Do sada se Bach nije htio miješati, čak je na izravna pitanja znatiželjnih novinara ostajao po strani, no izgleda da su ga upozorili na opasnost Svjetskoga kupa (svjetskoga prvenstva) u nogometu svake 2 godine. Ponavljam – novac! Ako bi se u istoj godini (prema sadašnjem rasporedu) dogodile svjetska i europska smotra u nogometu plus olimpijske igre, recite mi koliko bi TV kuća moglo to sve platiti i imati u programu? Ili sponzora? Čak i da zanemarimo kalendar i datume svakog od tih natjecanja? Koliko bi se TV kuća odlučilo da neće nogomet nego olimpijske igre? Dakle, koliko bi novaca ostalo u blagajni Čeferina ili Bachovog nasljednika?
Pa su u svijet iz središta MOO-a poslana ozbiljna razmišljanja o utjecaju na druge sportove. Zamislite kako li se osjećaju npr. organizatori Wimbledona ili Tour de Francea, kako se osjećaju njihove svjetske federacije ili predstavnici atletike, plivanja, gimnastike itd., kad je u pitanju svjetski skup nogometaša svake dvije godine. Ionako sada, na četverogodišnjoj bazi prvenstveno zbog OI većinom nema velikih prvenstava, ali svake dvije godine…?
Ili, kako će se osjećati igrači, nogometaši, koji će sad gotovo non stop, 365 dana samo igrati za svoje klubove, za reprezentaciju, kvalifikacije svake godine? Izdržat će? Dodatno se Bach prisjetio i svoje omiljene teme – jednakosti spolova, budući da bi takvim ritmom Infantino definitivno narušio odnose prema nogometašicama, a debelo u korist nogometaša.
Jasno, Bachovim ulaskom u raspravu, Infantino će htjeti sve završiti blitzkriegom, dakle što prije. Njegov čovjek koji je sve osmislio, Arsene Wenger, sasvim sam siguran ima i dodatni osigurač,  koji će samo načelno možda primiriti Bacha, ali ne i sve ostale, a to je da prvenstva prebaci u neparne godine. No, vidjet ćemo, jer kako god bilo, „rat“ je blizu….

Jura Ozmec

Moglo bi vas zanimati...