Ratko

11/05/20

Ratko

SAŽETAK

Sigurno sam ja nešto krivo shvatio. Naime, Središnji državni ured je objavio popis 480 pravnih osoba

Sigurno sam ja nešto krivo shvatio. Naime, Središnji državni ured je objavio popis 480 pravnih osoba, odnosno klubova, saveza ili sportskih društava, koji su ostvarili pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta pogođenim koronavirusom. Ima tu doista svega, pa i nekih iznenađenja kako su uopće došli na popis, naravno iz mojega kuta gledanja. Mislim, naime, da nisu baš svi unutar uvjeta javljanja za ovu potporu. Koliko se meni čini, ima tu onih koji umiljato sisaju novce na dvije strane, ima onih koji baš do ovog popisa zapravo nisu ništa ni radili, ili barem ne ozbiljno u sferi sporta, no najviše je, na sreću, onih kojima pomoć treba. Ipak, kako ovoga puta vjerujem prvo u sport i želim svima da prebrode problem, pa onda i u institut dobre volje, a na kraju i u ozbiljnu provjeru isplaćenog novca, recimo da ću pričekati da taj dio, provjere, prođe, pa da onda vidimo. Najiskrenije, volio bih da sam krivo shvatio, volio bih čak i da ispadnem dosadno i glupo njurgalo, pa da svi živimo sretno i veselo do kraja života.

Pa kad već grintam, malo me smeta ovo pisanje i govorenje o Ratku Rudiću. Da, točno je da ima veliku karijeru, točno je da je rekao da je odlučio završiti, ali toliko analiza i oproštajnih tekstova? Pa nije umro!? Dobro, korona nas je sve, i mene, prisilila da iz malih priča radimo senzacije, pa je to valjda i razlog zašto je Ratko tako popularan ovih dana, ali poznavajući ga, siguran sam da će na otvorenju sezone vaterpolskih utakmica, vrlo uskoro, Ratko biti uz bazen. A kad je Ratko uz bazen i dok god postoje ljudi koji misle da im njegovo znanje i iskustvo mogu pomoći…Ratko nije gotov s trenerskim poslom. Niti smatram da će zapravo ikad biti. Njegov osjećaj za taj sport je jedinstven. Prisjećam se 2007., kad je Hrvatski vaterpolski savez platio posebnoj snimateljskoj ekipi da dođe 7 dana u Melbourne i snima potrebne kadrove i izjave za tada predviđen film o osvajanju olimpijskoga zlata u Pekingu. Ekipa je tada već snimala više od godine dana tijekom okupljanja, nekih natjecanja, EP u Beogradu, pa je Australija bila logičan nastavak niza. Perica Bukić, tada predsjednik saveza, koji je Ratka doveo u Hrvatsku, bio je siguran da generacija koju ima s Ratkom na čelu može i mora uzeti olimpijsko zlato. I tako, sleti ekipa u Melbourne, raspakiraju se i 15 minuta prije polaska igrača na trening stanu uz autobus, koji Ratka i ekipu vozi na neki bazen nekamo izvan grada. Zato su i doputovali, jer je snimanje na glavnome bazenu za vrijeme utakmica bilo u posebnom režimu, a tamo ionako ne možete uzimati izjave, pratiti dinamiku između igrača, trenerske zahtjeve i tisuće drugih detalja, koji u filmu o olimpijskim pobjednicima imaju svoje važno mjesto. I što napravi Ratko? Zabrani ekipi dolazak na bazen. Ne samo taj dan, nego bilo koji dan. Kakav savez, kakav Bukić, kakvi uloženi ogromni novci za put i smještaj ekipe – ne može! Može izjave na klupici u parku ispred hotela gdje je reprezentacija odsjela, ali na bazen ne može! Podsjećam da je nekoliko dana kasnije Hrvatska prvi puta u povijesti postala prvakom svijeta i da je, silom prilika, film napravljen baš o tom zlatu. Uostalom i bolje, jer Peking baš i nije završio kako je očekivano. Toliko o Ratku.

A o sportu, cijelom, posvuda? Imam osjećaj da i sport oboren koronom traži malo predaha, čini mi se da ulazimo u stanje u kojem ćemo uskoro početi ozbiljno pričati o smanjivanju broja sportskih događaja, ne bismo li baš sportu ponovo vratili stari sjaj, ekskluzivnost i počeli mu ponovo davati ljubav, umjesto samo i isključivo sport gledati kroz novce. 
Imam osjećaj….
                                                                                                                                                                                                                                   JURA OZMEC