STRAŠNO
07/05/18

Strašno

STRAŠNO

Moram priznati, već dugo me nešto nije tako šokiralo kao prošlotjedna apsolutna nekritičnost i potpuna neodgovornost prema hrvatskoj djeci. Čak ne samo prema djeci sportašima, nego prema svima onima koji dolaze. Krenut ću redom. Već dugi niz godina podržavam ideju koju širi pokret „Igre mladih“ - rad s djecom, sportska edukacija, ma sve. Nisam jedini, jer da jesam ne bi već odavno postojali, nego bi se ugasili. Ovako se smiju, s razlogom, pohvaliti s desecima tisuća djece koja su se, kroz njihovu organizaciju, uspješno bavila sportom, natjecala se, uživala u sportu. No, kad im ovogodišnje Igre svečano otvori, s bakljom mira i prijateljstva, čovjek tj. sportaš koji je pod važećom zabranom bavljenja sportom zbog uzimanja dopinga….što da na to kažem? Strašno!

Taj sportaš ne smije čak niti davati izjave jer je pod suspenzijom zbog uzimanja dopinga, a pali vatru mira i radosti hrvatskoj djeci, budućim sportašima? Ne, to više nije ironija, to je bezobrazluk prema svim hrvatskim sportašima, bivšim, sadašnjim i budućim, ali i atak na zdrav razum. To je jednostavno nedopustivo. Uz njega, da stvar bude još gora, stoji ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Pa možemo se mi vječno truditi poentirati kako je doping jednako zlo za sport kao i droge za tinejdžere, ako ministar prešutno odobrava da dopingirani sportaš svečano otvara Igre mladih?! Da ne raspravljam sada o tome kome je to uopće palo na pamet, kako sportaš sam nije reagirao, a ne želim niti pomisliti što bi mu nakon svega mogla reći Svjetska antidopinška agencija, WADA, ako doznaju.

Toliko me to šokiralo da sam otišao do Sportskog parka Mladost, uz obalu Save. Tamo uvijek ima nečeg zanimljivog sportskog. Na primjer možete malo porazgovarati o sjajnom hicu Sandre Perković u Dohi - 71,38! Doduše, možete u atletske krugove i razgovore ući i dublje, jer je u subotu na Kineziološkom fakultetu održana Skupština Hrvatskog atletskog saveza. Ovako, slušajući je, prije bih konstatirao da je to bio predizborni miting sadašnjeg predsjednika pred delegatima, nego baš skupština, ali što je, tu je. Naime, kad unutar sat i pol predsjednik priča veći dio, koristeći rečenične sklopove poput: „dok sam ja ovdje…“ ili „neće nama nitko zabranjivati da nam u klubovima rade treneri bez zakonskih uvjeta, pa makar ja preuzeo odgovornost“ ili „zalažem se za ravnopravnost svih klubova“, onda je sve jasno. Uostalom, na kraju predizbornog skupa, pardon skupštine, Ivan Veštić, jer o njemu je riječ, najavio je da će se u jesen kandidirati i opet. Očito je uvjeren u svoju pobjedu jer je već sad uspio od skupštinara dobiti pristanak budžeta za 2019., značajnije veći nego lanjski ili ovogodišnji. Dobar štos baš za predizborno okupljanje, zar ne? Pa ako najavljeni prihod bude takav kakvog je Veštić predstavio - super, a ako ne bude, već ste ga ionako izabrali…

A izabrao je i Hrvatski akademski odbojkaški klub Mladost, gotovo doslovce preko noći, novoga trenera muškog prvog sastava. Nakon što je Ljubo Travica prihvatio ponudu da vodi reprezentaciju Makedonije, Mladostaši su se iako s naslovom prvaka države, našli u neugodnoj situaciji da nemaju trenera. I, dosjetili su se! Pozvali su Radu Malevića, bivšeg igrača i trenera Mladosti, bivšeg izbornika reprezentacije, ali zadnjih 8 godina na poslovima trenera izvan Hrvatske, mahom u Kuvajtu, s respektabilnim uspjesima. Klub se, to valja odmah naglasiti, stabilizirao, vratio se u normalne financijske okvire, igrači se plaćaju, klub funkcionira na svim razinama. Uostalom, prvaci su države u obje konkurencije. Doznao sam u šetnji po Mladosti i podatak da je Rade imao otprilike pola sata za odgovor, a on se, eto, odlučio za „da“. Pa nek im je sa srećom!

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...

 • Kros
  31/03/18 Kros

  Ne znam jeste li ikad bili na Krosu Sportskih novosti? Pri tom ne mislim jeste li se baš natj...

  Saznajte više
 • Kadrovi
  31/03/18 Kadrovi

  Iskreno rečeno, nekako je “ispod radara” prošla vijest da je Hrvatska dobila euro...

  Saznajte više