Transparentno
06/04/20

Transparentno

U normalnim okolnostima sad bih pisao o devet godina SPTV-a. Rođendan je bio 4.4. No, okolnosti baš i nisu normalne, pa ćemo devet godina obilježiti jednom, kad dođe vrijeme. Uostalom sjećati se svega iz prošlosti, prijenosa, gostiju, velikih događaja, pa i problema, možda je primjerenije na okrugloj godišnjici, dakle za godinu dana. Htjeli smo, doduše, baš u subotu, kad je bio rođendan, startati i s HD-om, odraditi čak 2 prijenosa, džuda i boksa, možda i još jedan košarkaški, uključiti se uživo s Bundeka, s Krosa Sportskih novosti…ali, znate i sami. Kako bi kolege iz SN napisali – sport sad igra neku drugu utakmicu. Usput, njima treba stvarno skinuti kapu, kako iz dana u dan pronalaze zanimljivosti i elemente koji će nas tjerati da i dalje listamo SN, jedinu sportsku novinu u državi.

Kad sam već kod obilježavanja datuma, ponedjeljak, 6. travnja je Međunarodni dan djelovanja sporta na razvoj i mir. Baš sad i sport i razvoj i mir stoje nepokretni jer nitko na kugli zemaljskoj nema pojma do kad će i u kojem dijelu svijeta boleština stati ili kad će se stvoriti cjepivo. Lijepo je vidjeti Thomasa Bacha, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, kako iz svojeg kabineta, sjedeći na sobnom biciklu govori o važnosti održavanja forme, svjestan i sam da forma vrhunskom sportašu znači jedno, a nama ostalima ipak nešto sasvim drugo. No, istina je kad kaže da brigom o tjelesnoj formi zapravo održavamo i onu također važnu – mentalnu formu. Bez nje bismo stvarno stali i zapravo se predali boleštini, što nikako ne smijemo. Usred ove korona krize dobro je zapitati se što i kako ćemo ubuduće.

Bivši hrvatski premijer, a sad predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša je u intervjuu za Večernji iznio neka prisjećanja na oporavak Hrvatske u godinama nakon rata i djelomično najavio veliku mogućnost da se sad neke stvari doista poslože kako i trebaju biti, a nisu. Rekao bih posebno u sportu. Kako sam već pisao o mjerama koje Vlada navodno predviđa i sportu, ne treba se ponavljati, nego samo dosljedno nadati se da će tako i ostati. Doduše, kad vidite vijesti da su dva košarkaška kluba i to ne bilo koja dva, nego Cibona i Zadar na burzu poslali sve svoje djelatnike, nije baš ugodno. Naime, živimo u društvu u kojemu u teško oštećene i
iseljene kuće po Zagrebu ulaze lopovi i pljačkaju polusrušene stanove. Takav stav prema tuđoj imovini može se dogoditi i u sportu, ako nećemo svi zajedno na najtransparentniji način voditi baš sva iduća javna ulaganja u sport, bilo išla ona kroz SDUŠ, kroz HOO ili neku drugu krovnu udrugu, kroz gradske sportske saveze ili čak izravnim uplatama u lokalne klubove. Ako država, gradovi, lokalne zajednice, žele pomoći sportu, dobrodošli, no budimo iskreni i otvoreni i recimo kud što ide. U ovoj se krizi doista vrlo dobro vidi koji su savezi, koji klubovi ili županijski sportski savezi najbolje organizirani i koji i sad forsiraju svoje zamisli, koji pitaju i trude se. Vide se, samim time i oni koji se bore ne bi li ostali na površini makar i kroz povremene pokušaje uključivanja u neki postojeći sportski trust mozgova, a sustav na kraju izbacuje i one kojih ama baš nigdje nema, kao da nikad niti nisu postojali. Nikako ne mislim ovdje reći da po tome treba presuđivati i odlučivati o budućoj politici prema svima njima samo na osnovu podataka kako se netko snašao u doba korone, ali sadašnjim se modelom puno toga vidi i može se polako stvarati slika o nekom logičnom i ubuduće stabilnom odnosu snaga unutar hrvatskoga sporta. Uvijek će biti onih koji će uporno čak i 3 kune parkinga za privatne potrebe ili jutarnju kavu s ekipom u kafiću rješavati preko sportskog računa svojega saveza ili kluba, no možda kroz sustav ipak nešto promijenimo.
Svi zajedno i otvoreno.

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...