Učiti

08/04/19

Učiti

SAŽETAK

Nema straha za hrvatsku košarku, juniori Cibone osvojili su ABA ligu. Tako kaže većina

Nema straha za hrvatsku košarku, juniori Cibone osvojili su ABA ligu. Tako kaže većina medijskih naslova širom Lijepe naše. No, je li baš tako? Gotovo istodobno Cedevita je izgubila pravo igranja u finalu seniorskog natjecanja istoga imena, poražena je od Budućnosti. Ne tako davno imali smo također sjajnu juniorsku i kadetsku generaciju, pa nisam primjetio da je hrvatska košarka dosegla danas tu tadašnju „sjajnu budućnost“.

Što želim reći? Nije košarka jedina, ima i u drugim sportovima odličnih klinaca i bit će ih i ubuduće. Ovdje je košarka u prvom planu jer već godinama cvilimo da imamo sjajne klince, ali nemamo seniorske rezultate, a onda nas to strašno ljuti ili zbunjuje jer klinci stvarno vole košarku. No, u sustavu u kojem ti klinci igraju za juniorske timove još nekako i funkcioniraju. Ulaskom u seniorske pogone ili ti se ti klinci silno žure da se prodaju, bilo kamo, makar sjedili na bilo kojoj NBA ili španjolskoj klupi, ili na klupama sjede i u Hrvatskoj. Podatak, ako je točan, da od pedesetak mladih hrvatskih košarkaša generacije do 21 godine aktivno u svojim klubovima igra samo jedan, a i to u Sloveniji, podatak je za ozbiljnu glavobolju.

S druge strane istodobno čujem o procvatu još jednog hrvatskog sporta baš u mlađim dobnim generacijama. Naime, od vaterpolista, a većina se skupila u Zagrebu na Europa kupu, možete čuti čitav niz zanimljivih priča. Tako mi predsjednik saveza kazuje da je nedavno vodio potomka na neki turnir na kojem je nastupalo više od 20 kadetskih momčadi! To je za hrvatski vaterpolo sjajan znak. Kako se u savezu sve više trude ne bi li i ženski vaterpolo gurnuli u vrh Europe, takva navala na bazene, kažu da je u Šibeniku najveća, dobar je znak. Valjda će i cure sad krenuti. I kad već spominjem Europa kup, bio sam na bazenu, organizacijski je sve opet štimalo, očito je da Hrvatska ima talent za organizaciju velikih događaja. Dobro, malo fali pobjeda protiv Mađara u finalu, što je samo dodatni argument za „mađarski blog“ koji sam imao prije 2 tjedna, o sportski sve superiornijoj Mađarskoj. No čak i ako niste gledali utakmicu, dovoljno je čuti ili pročitati izjavu Ivice Tucka. Čovjek realno stoji na nogama, zna priznati protivniku kad je bolji. Zato i jest velik, nešto poput Zlatka Dalića, koji je vaterpolistima izvlačio dio kuglica na ždrijebu za svjetsko prvenstvo.

Dalić je, ako niste čuli, preko vikenda dobio nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara za suradnju s medijima, na proslavi 70 godina postojanja HZSN-a. Očito ju je i zaslužio. Gledao sam ga u hotelu Westin, gdje je doslovce svakome stao i sa svakim tko ga je pitao se uslikao. Imam osjećaj da se Zlatko Dalić u ovom trenutku nalazi na barem 3 milijuna mobitela u Hrvatskoj, toliko se ljudi žele s njim slikati, a koliko sam vidio na vaterpolskom finalu na bazenu Mladosti, čak i novi izvršni dopredsjednik HNS-a, koji to (valjda) može svakoga dana…! To nije više samo suradnja s medijima, to je kućni odgoj, to je stav, to je smirenost živaca, to je veliki ne samo trener, nego i čovjek. Poštujmo ga.

HZSN je uspio u istu prostoriju „ugurati“ Dalića i Nenada Bjelicu, također hit trenera hrvatskog nogometa, pa će i tu biti zanimljivih usporedbi, to je svakako tako. Da nema zanimljivosti, da nema priča, ne bi bilo ni sporta u medijima. Jasno, osobno bih strašno volio da vidim manje naslova kako je netko nekome raskrvario glavu na utakmici, a više kako je netko doveo mlade sportaše na Rastoke, da vide taj dio Hrvatske. To su učinili u atletskom klubu Mladost, na primjer. Jer, kako je kazao dobitnik Nagrade za životno djelo HZSN-a, Anton Samovojska, kao poruku mladim novinarima: ne prestajte učiti i budite pozitivni, samo tako ćete postići nešto u životu. Pa ne bismo li to trebali biti svi?

JURA OZMEC

Moglo bi vas zanimati...

 • Dvoličnost
  11/01/21 Dvoličnost

  Mogao bih sad razglabati o tome jesmo li svi postali dvolični ili nas je korona u dogovoru s potresi...

  Saznajte više
 • Deset
  04/01/21 Deset

  Ušli smo u 2021. Deseta je to godina emitiranja Sportske televizije.

  Saznajte više