Zagrebački maraton
26/09/18

Zagrebački maraton

Eh, koliko sam puta samo pomislio kako bih mogao otrčati maraton! Pih je tih 42 kilometra i 195 metara. Sitnica. Ništa. Kad je zagrebačka atletska vrhuška još u doba rata 1992. okupila „luđake“ da trče maraton bio je to za mene jedan od izazova, ali ne da svoje mnoge veslačke kilometre pretvorim u atletske, nego izazov u mojem profesionalnom poslu – televiziji. Njih 77 trči, ja se vozam kraj njih i snimam. Skroz tamo prema Samoboru i natrag. Mislim da ih je 70 uspjelo završiti te prve godine. Budem trčao dogodine, dok se malo spremim, rekoh tada (potiho) sam sebi, ako maratona uopće bude… Ta prva je reportaža bila skromna, zapravo notica u Sportskom pregledu. Procjena je bila da taj podvig organizatori ionako neće moći ponoviti. Tko bi tada, 1992., znao da ću iz godine u godinu na putu prema novom mileniju trošiti HRT-ove gume vozeći se uz maratonce Zagrebačkog maratona, uz sve manje šanse da i osobno potrčim, jer trebalo je prvo raditi sve dulje priloge, jer je i maraton rastao, da bi od mene urednici uredno već u nedjeljnom popodnevu, 3 ili 4 sata poslije kraja utrke očekivali reportažni prikaz maratona od nekih 30-ak minuta! Bila je to tada moja idealna kombinacija maratonskog snimanja i sprinterskog montiranja takvog priloga, ali sam se, ipak, sve više udaljavao od ideje trčanja. Naime, kad sam zbog nekih drugih poslovnih zadataka prestao pratiti maraton u kombiju, odjednom sam ustanovio da se mojih uobičajenih 87 kila naglo i neobjašnjivo pretvorilo u neku brojku od 100 i više.

Mijenjale su se od 1992. trase, mijenjali su se organizatori, mijenjao se broj ljudi koji su sudjelovali, sponzori, donatori, odnos građana prema trkačima, mijenjalo se sve. Danas je maraton zapravo idealan za one koji žele postići svoj maratonski rekord. Staza je gotovo ravna, vjetar se među iličke nižekatnice može zavući samo slučajno, a jedina moguća neugodna situacija s vremenom je onaj istočni dio trase, otvoren. Ali – ravan! Prošlogodišnji pobjednik, Kenijac Biwott istrčao je maraton za 2:09:55, što je prokleto dobar maratonski rezultat. Dakle, trasa je baš napravljena za rekorde, pa zašto ju ne iskoristiti? Dobro, obećajem, ove godine neću ni probati, iako mi je Dragan Janković, Janko, ponudio da me skroz besplatno pripremi makar za polumaraton, no bio bi to preveliki udar na moj poslovni raspored (a kamoli na moje mukom stečene kilograme viška!?). Morali bi, valjda, samo zbog mene već tamo oko Kvatrića u prvom krugu trčanja zvati doktora. Stvarno, ne morate.

Ipak, ono što vas, koji želite trčati, koji se spremate trčati, koji znate trčati maraton, može zasigurno usmjeriti prema zagrebačkoj trasi je baš taj provjereni podatak da je staza BRZA. Od 1992. svi su organizatori dodavali nešto svoje, učili na pogreškama onih prije njih, odustali od uspona podsljemenskim parkovima i danas stvorili vrlo respektabilan maraton, uz njega i polumaraton, utrke građana, dobro okružje. Rezultati se mjere elektronikom, sudaca ima dovoljno, trči se kroz grad, ima i navijača…doista sve ide u korist trkača. Toliko jako da ću Janka možda „zahaklati“ dogodine da se pozabavi samnom i usmjeri me prema mojem osobnom rekordu u maratonu. Uz to, malo me „škaklja“ i ta medalja koja izgleda svake godine sjajno. Možda bih ju, kao član IO ZAS-a mogao i nažicati, no kao sportašu mi takva, nažicana, medalja definitivno ne bi ništa značila, posebno ne uz sve one moje koje ljubomorno čuvam iz svojih vremena aktivnog sportskog života, pa čak i kao pobjednika krosa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu…

No, da želja za tim svojevrsnim samodokazivanjem i dalje tinja u meni, nije tajna. Evo je sad i javno iznosim. Baš na stazi koja vuče da po njoj istrčite rekorde. Ja bih svoj svakako istrčao!

Jura Ozmec

Moglo bi vas zanimati...