Reforma
31/03/18

Reforma

Sad kad su apsolutno svima u glavi i na jeziku samo reforme, spominjane po dobrom ili po lošem, zanimljivo je pogledati i preko granica Lijepe naše i shvatiti da su reforme, naročito u sportu, ovih dana jako popularne. Barem njihovo spominjanje (ako već ne i provođenje). Evo, tako je prvi čovjek svjetskoga olimpizma, Thomas Bach još lani najavio žestoke reforme olimpizma kroz Agendu 2020 (ne radi se o godini, nego o 20 plus 20 zadataka koji se trebaju posložiti da bi olimpizam postao reformirano bolji). Ovih mjeseci FIFA je prošla kroz katarzu i izabrala novoga čelnika, koji obećaje puno reformi. Po istome ključu, pritisnut groznim dopinškim aferama i osudom za zataškavanje dopinga bivšega predsjednika, novi je predsjednik IAAF-a, Sebastian Coe, također izjavio kako će do kraja godine njegova organizacija izbaciti takve reforme „da se smrznete“. Najbolje na svijetu.
Što to Coe nudi, a što je slično i važno i za hrvatsku atletiku, koja ove godine ima razloga biti ponosna na dosadašnjih već 11 putnika na OI u Rio, s otvorenim iščekivanjima jedne ili dvije medalje? A još neki imaju šanse izboriti norme. Vidi se dobar rad proteklih desetak godina!

Prvo, valja znati da je Coe preuzeo dužnost od Laminea Diacka lani u kolovozu, a Diack i njegov sin su sad pod ozbiljnim optužbama da su pogodovali ruskim atletičarima da nastupaju dopingirani, a da se dokazi za to „zagube“. Naravno da su za tu „uslugicu“ uzimali novac. Coe nije sasvim siguran da mu netko neće opet postaviti pitanje kako to da on kao bivši dopredsjednik IAAF-a nije znao za te rabote jer se, za sada, obranio da „nije znao“. Baš zato je u reformiranje svoje organizacije krenuo silovitim tempom, baš kao što je nekad trčao i osvajao medalje. Otvoreno i brzo. U najavi reformi se tako ne nalazi samo „paket“ čišćenja od dopinga i davanja WADI (Svjetskoj antidopinškoj agenciji) većih ovlasti, nego i reformiranja poslovanja unutar IAAF-a, s naglaskom na financijsko pročišćenje i transparentnost kolanja novca kroz savez. Naime, IAAF je jedna od federacija koja na nedavnom skupu olimpijskih federacija nije podastrla svoje brojke jasno i javno, ali su obećali to uskoro učiniti. Očito su dubioze zaostale iza Diacka još uvijek malo prejake. Jedan od važnih razloga zašto to Seb Coe čini, uz pomoć Paula Deightona, bivšega ministra u britanskoj Vladi i glavnoga financijaša OI u Londonu (dakle, već je radio zajedno s Coeom), jest i prijetnja jednoga od najvećih sponzora, Adidasa, da će izaći iz bogatog sponzorskog paketa ako ne osjete jake reforme. Još bi Coe i našao zamjenu za Adidas (nije tajna da si je dobar s Nikeom), ali odlazak Adidasa inicirao bi vjerojatno i odlazak većine drugih sponzora. A to je nenadoknadivo i za IAAF gotovo samoubilački, pa se već sada hvale s paketom reformi koji će prezentirati u studenom na skupštini IAAF.

Kakve to veze ima s hrvatskom atletikom? Meni s pozicije člana uprave jednoga od hrvatskih atletskih klubova i novinaru koji obožava „kraljicu“ ima. I ova je hrvatska atletska „vlada“ relativno nova, kao i IAAF-ova. Doduše, došla je na vlast prisiljenom smjenom vrha hrvatske atletike u studenom 2014. godine i odmah je postavila nove ljude na baš sve pozicije, potjerala stare. To je već samo po sebi presedan. 

Coeu to nije palo na um, bez obzira što je dio vodećih ljudi IAAF-a bio, navodno, upoznat što Diack radi. Druga slična situacija i potencijalno neugodno pitanje iz priče o Coeu i dopingu je u Hrvatskoj vezano uz činjenicu da je Veštić, novi predsjednik,  bio trener  hrvatskoga rekordera u disku Martina Marića, suspendiranoga zbog uzimanja dopinga. Nije znao? Dalje, i Veštić je u financijskoj dilemi, ali sasvim drukčijoj nego Coe. Podsjećam, skupštinari hrvatske atletike glasali su za Veštića, a ne za protukandidata Hanžekovića, koji je obećao milijun svojih kuna u blagajni saveza svake godine plus privlačenje dodatnih sponzora i donatora (a Hanžeković ne lupeta bez veze...). Sad je više nego očito da Veštić novce koji ne dolaze isključivo iz blagajne HOO-a može naći samo – slučajno. Sponzora nema ni na horizontu, pa zasad Veštić obećanja iz kampanje o sponzorima, novim stadionima i atletskom blagostanju može „...mačku o rep“ . No, baš zbog 11 već sad sigurnih atletičara za Igre u Riju, a i za buduće, novaca i te kako treba. I bit će ih za olimpijce, to ne treba sumnjati, ali što poslije? Može li Veštić sa svojom ekipom reformirati HAS, kao što je to prisiljen učiniti Coe s IAAF-om?

Kako to radi sada, tražeći uokolo neke virtualne krivce, u HOO-u, pa čak i u skijanju....sumnjam.

Moglo bi vas zanimati...

 • Maca
  31/03/18 Maca

  Došla maca na vratanca, kaže se u narodu. Napokon je puklo ono o čemu na ovoj televiziji prič...

  Saznajte više
 • Bedak
  29/04/19 Bedak

  Da, naizgled je jako lijepo to što se dogodilo na Elland Road stadionu.

  Saznajte više